U adopteert een maatje voor het leven Hoe werkt adopteren eigenlijk?
Voordat u een nieuw maatje voor het leven adopteert is het belangrijk dat u zich goed inleest hoe u zo goed mogelijk voor uw dier kan zorgen. Wanneer dit een dier is die van de straat komt is dit extra belangrijk. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft goed voorbereid te zijn. Mist u informatie of heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Belangrijke informatie om door te lezen voordat u een hond adopteert.
Niet elke voormalige zwerf-, straat, of asielhond is geschikt voor adoptie. Onze rescuers selecteren zorgvuldig honden die betrouwbaar zijn en kunnen wennen aan een leven in huis.
Op onze website ziet u de honden waarvoor we een goed en blijvend thuis zoeken.
De honden komen uit verschillende situaties maar meestal hebben we niet veel informatie over de achtergrond van een hond.
Ze zitten op dit moment bij een foster uitgekozen door onze rescuers in Roemenië, maar van hun leven voor die tijd is vaak weinig bekend.
Wij geven eerlijke informatie over de honden, óók over de negatieve gewoontes en gezondheidsproblemen. Wij proberen zoveel mogelijk informatie over de honden te verzamelen en vinden het heel belangrijk dat de nieuwe eigenaar weet waar hij of zij aan begint. Een goede match tussen baas en hond is belangrijk. Honden die bijvoorbeeld veel beweging nodig hebben, zoeken ook zeer actieve en sportieve baasjes nodig die veel met ze wandelen en ondernemen. Onze vrijwilligers zullen u adviseren als u bij ons een nieuw maatje komt uitzoeken.
Over het algemeen hebben de honden in hun leventje al het nodige meegemaakt en dit is niet altijd positief. Hierdoor zijn ze de eerste periode in Nederland wat terughoudend, onzeker of soms zelfs bang. Ze hebben even tijd nodig om je helemaal te vertrouwen en te aarden.
Vooral de eerste maand zal de hond stapje voor stapje zijn nieuw omgeving moeten leren kennen. De honden hebben in de meeste gevallen nog nooit een baas gehad, nog nooit een riem om gehad, hebben niet in een huis geleefd of zijn geen verkeer gewend. Het socialiseren van een voormalige zwerfhond vraagt tijd, geduld en begrip voor het verleden van de hond. Een goede opvoeding zal de hond helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.
Met wat geduld wennen ze aan alles en worden het de meest dankbare en gelukkige honden die er kunnen zijn.
Wanneer er niet voldoende tijd en ruimte is om de hond op te voeden wordt adoptie afgeraden.
Leeftijd
De leeftijden zijn meestal geschat. De leeftijd van honden bepaalt men aan de hand van het gebit. Hoe jonger de hond, hoe beter het is in te schatten. Maar het blijft bij honden die hun volwassen gebit hebben moeilijk te zeggen. Afhankelijk van voeding, aanleg en andere omstandigheden, kan de ene hond meer tandplak en/of slijtage hebben dan de ander.
Ras
Honden zijn vaak mixen van mixen van mixen en de ouders zijn bijna nooit bekend. Daarom is het bij pups moeilijk in te schatten hoe groot ze gaan worden of om iets op basis van ras over het karakter te zeggen. Een hond kan eruit zien als een mix van het ene ras en het karakter hebben van een heel ander ras. Daarbij is het ook nog eens zo dat in een nest de pups vaak verschillende karakters hebben. Er wordt zo goed mogelijk geobserveerd hoe een hond is maar als de hond eenmaal zijn gouden mandje heeft gevonden en tot rust is gekomen dan kan het best zijn dat de rustige hond heel actief is en de springer juist zijn rust heeft gevonden. Een hond kan in het asiel of opvang niet naar katten omkijken maar in het adoptiegezin toch, als hij gewend is, er eens stiekem lekker achter aan rennen. Zeker als de katten geen honden zijn gewend.
De eerste dagen van de nieuwe hond bij het adoptiegezin.
De hond heeft een karakter, net als dat mensen dat hebben. Het kost even tijd om elkaar te leren kennen en te weten wat er van elkaar wordt verwacht. Hieronder enkele tips waar u rekening mee kunt houden of wat u eventueel kunt verwachten. Hier worden dingen besproken die niet bij elke hond voorkomen maar uit ervaring wel mogelijk kunnen zijn. Neem bij vragen of onzekerheid altijd contact met ons op. We willen dat zowel u als de hond gelukkig zijn met elkaar.
Wat kunt u verwachten van een hond uit Roemenië? Waar moet u rekening mee houden en de eerste tijd op letten? Besef dat u een hond redt uit heel andere leefomstandigheden dan we hier in Nederland kennen. Verwacht niet een kant en klare opgevoede hond. De honden hebben vaak heel wat meegemaakt en ook autorit naar huis is spannend. Ze zullen rustig moeten wennen.
Rust
Laat de hond bijkomen en slapen. De (lange) reis kan het gedrag van de hond beïnvloeden. Bij aankomst zijn ze vaak moe, verward en onzeker. De hond zal de eerste dagen veel slapen. Geef hem de tijd om uit te rusten en zich langzaam aan te passen. Zorg voor een rustige omgeving de eerste tijd; dus geen bezoek en visite! Leer kinderen dat de hond in de bench of mandje met rust moet worden gelaten. Vraag niet te veel van de hond de eerste dagen/weken: probeer hem nog niet nieuwe dingen te leren of te trainen. Dat komt later. Wel moeten vanaf dag 1 regels gelden. Dus als u niet wilt dat uw hond op de bank ligt, dan mag dat niet vanaf dag 1. Wees consequent en laat rustig zien wat u wel van hem verwacht.
Let goed op!
Het risico op ontsnappingen is groot. De hond kan totaal van slag zijn van het reizen en in een onbekende omgeving zijn en er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor. Er zijn diverse situaties waarbij een hond kan ontsnappen, maar het meest kritieke punt is het moment van aankomst na de reis, bij het uit de auto of bench halen van de hond. Daarna is de voordeur het kritieke punt. Open nooit de voordeur zonder zeker te weten dat de hond niet naar buiten kan glippen.
Wat kunt u doen?
– Let goed op
– Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct aan halsband of het tuig van de hond kan worden bevestigd. Laat zo snel mogelijk de chip op jouw eigen adres registreren via de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren)
Het veiligste is om de hond een halsband én het door ons gegeven veiligheidstuig om te doen. Zo heeft u een riem aan zowel halsband als tuigje bevestigd tijdens het uitlaten. Een halsband alleen geeft de hond teveel mogelijkheden om z’n kop er uit te wringen en een halsband zit soms niet strak genoeg. Het tuigje moet, net als een halsband, goed passend zitten en niet te los. Sommige honden hebben nog nooit een halsband om gehad dus kunnen daar paniekerig op reageren.
– Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden. Let goed op de deuren van het huis. Werk het liefst met een sluis: eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat.
– Controleer de tuin. Heeft u een goede omheining of schutting? Let op dat er geen tuinmeubilair of afvalcontainers tegen de schutting staan en die als ‘springplank’ kunnen dienen. Laat de hond dus niet vrij in de tuin zolang deze niet buitenlandertjesproof is.
Zindelijkheid
De meeste honden in Roemenië zijn geen huishond, maar leven op straat ,in de tuin of op het erf. Ze zijn dus veelal niet zindelijk. Ze moeten nog leren waar ze wel en niet mogen plassen en poepen. Omdat ze altijd konden plassen waar ze wilden moet die blaas nog getraind worden zodat ze het langer kunnen ophouden, net als bij een pup. De ene hond zal geen plasje in huis doen, de andere één keer of vaker. Onze ervaring is dat ze ontzettend snel leren. Toch willen wij benadrukken niet gelijk boos te worden als er in huis wordt geplast. Probeer het plasje op te drenken met een krant of keukenrol en leg dit buiten neer. Laat de hond hier regelmatig even aan snuffelen. Ga regelmatig een klein blokje om de hond te laten plassen en beloon hem/haar daarvoor. Zindelijkheid is het beste te trainen door met de hond na elke activiteit; drinken, eten, spelen en slapen even naar buiten te gaan. Met geduld en belonen van het gewenste gedrag komt het vanzelf goed.
Alleen zijn
Alles is nieuw en vreemd. Hierdoor het kan heel goed zijn dat uw nieuwe hond in dat vreemde nieuwe huis niet helemaal alleen in die onbekende ruimte durft te zijn. Bouw het alleen zijn langzaam op. Wij raden het gebruik van een bench aan. Als u een bench gebruikt zorg dan dat dit vanaf het begin een veilige plek is voor de hond. Geef het eten erin, botjes en speeltje. Zorg ervoor dat andere dieren of kinderen niet in de bench komen. Op die manier gaat de hond dit als zijn eigen veilige plekje zien. Het is belangrijk dat u de bench nooit als strafplek gebruikt!
Uitlaten
Houd de hond de eerste periode aan de lijn en loop in het begin steeds dezelfde korte route. Zo leert de hond snel de weg naar huis en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers.
Mocht de hond in paniek raken van de riem: train dan eerst in de tuin of woonkamer. Beloon de hond zodra hij rustig is en probeer hem dan een stukje te laten lopen aan de riem. Doet hij dit goed dan direct belonen. Zo niet, doe niets en wacht tot de hond weer tot rust is gekomen (ook niet aaien want dan beloon je de angst). Doe dan nog een poging met iets lekkers bij elke stap die hij zonder paniek doet. Zodra u denkt dat de hond toe is aan een buitenwandeling, geniet en laat alle spanningen los. De honden voelen alles.
De hond kan schrikken van het drukke verkeer omdat hij dat niet gewend is. Let op dat de riem niet uit uw hand kan schieten. Om dit te voorkomen kunt u een lange riem om uw middel knopen. Als de hond erg gestresst is kan het helpen op een rustiger tijdsstip te gaan wandelen.
Een flexilijn is handig bij het uitlaten, maar wij raden dit af in het eerste jaar.
Deze riem kan namelijk makkelijk uit de hand schieten, vooral bij grote honden. Een hond raakt in paniek als de flexilijn achter hem aan klettert en zich oprolt. De hond zal hierdoor blijven rennen en is slecht te remmen.
Wacht minimaal 6 maanden met het los laten lopen van de riem. Ook als u denkt dat de hond het wel aankan. NEEM BIJ ONTSNAPPING DIRECT CONTACT MET ONS OP.
Gezondheid
De honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd en hebben alle verplichte inentingen gehad. Zelf opnieuw ontwormen is altijd aan te bevelen.
Door stress, de verandering van de reis en voer kan de hond de eerste dagen diarree hebben. Het immuun systeem daalt door de reis en spanningen. Dit slaat vaak op de darmen. Indien uw hond diarree heeft kunt u de darm rust geven door licht verteerbaar voer te geven. Bijvoorbeeld gekookte witte rijst of gekookte kipfilet. Het rijste-nat kunt u hem te drinken geven. Een heel hard gekookt ei (10min) is ook goed voor de darmen. Geef het eten verdeeld over de dag in kleine porties, liefst 6-8 keer gedurende 3-5 dagen. Neem contact met ons op mocht de diarree aanhouden.
U heeft interesse in een hond of kat van stichting Stray Paws.
Hoe nu verder?
U kunt op verschillende manieren contact opnemen met de stichting.
Via email: info@straypaws.nl
Via Facebook: Stichting Stray Paws U kunt ons in onze chat een berichtje sturen
Via Whatsapp; 06 16481737 Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk op uw bericht reageren.
In deze eerste kennismaking kunnen we u alvast enkele details over onze werkwijze vertellen.
Stichting Stray Paws is bereikbaar op de volgende dagen en tijdens de volgende uren:
Maandag tot vrijdag: 10.00 – 14.00 uur / 16.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
Zondagen en feestdagen genieten we van onze verdiende vrije tijd.
Na de aanmelding:
Voor ons is het belangrijk om voor elke hond en kat de juiste persoon te vinden, daar elk dier andere behoeftes heeft.
Als Stichting handelen wij volledig in het belang van de dieren. Ons doel is zoveel mogelijk dieren van de straat te halen en te helpen aan een forever home of een gouden mandje. Om een hond of kat bij u te plaatsen zullen we u een vragenlijst sturen.
In deze vragenlijst komen zaken aan de orde zoals de samenstelling van het gezin of hoeveel uur een dier maximaal per dag alleen zou zitten.
Vooral voor een hond is dit belangrijk. Wij hanteren de volgende standaard regel dat een hond na verloop van tijd niet vaker dan 3 keer per week 6 uur alleen mag zijn. Hoe dan ook vragen we u om in het begin de tijd vrij te maken om de hond te laten wennen aan uw gezin.
Na het terug sturen van de vragenlijst plannen we een persoonlijk gesprek met u in. Dit kan een zowel een feitelijk huisbezoek bij u thuis zijn door een van onze huisbezoekers van de stichting of een Whatsapp video gesprek. Tijdens het gesprek nemen we alle vragen nogmaals met u door en kunnen er over en weer vragen gesteld worden zodat voor beide partijen alles duidelijk is.
Binnen 24 uur na het huisbezoek zullen we u laten weten of uw aanvraag is goedgekeurd.
Bij goedkeuring laten we u weten wanneer uw nieuwe gezinslid naar Nederland kan komen.
We hanteren de volgende prijzen voor onze dieren:
Katten: €275,-
Honden tot 8 jaar: €475,-
Honden 8 jaar en ouder: €350,-
Een koopovereenkomst klinkt niet diervriendelijk. Toch mag het adopteren van een dier niet meer verkeren via een adoptiecontract en moet er volgens de wet consumenten een koopovereenkomst worden afgesloten. Hieronder vindt u een voorbeeld van onze koopovereenkomst voor de hond. Deze opent in een nieuwe tabblad.
Een koopovereenkomst klinkt niet diervriendelijk. Toch mag het adopteren van een dier niet meer verkeren via een adoptiecontract en moet er volgens de wet consumenten een koopovereenkomst worden afgesloten. Hieronder vindt u een voorbeeld van onze koopovereenkomst voor de kat. Deze opent in een nieuwe tabblad.